Podsumowanie - POPŻ Podprogram 2018
Utworzono dnia 15.07.2019
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Masłowicach z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 344 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 17 ton żywności;
- 1032 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztat edukacyjny (kulinarny) w ramach działań towarzyszących na temat „Zdrowo, smacznie i tanio”